Rottneros Packaging tar kampen mot plasten

Nu tar Rottneros upp kampen mot plastförpackningarna. Och man gör det med hjälp av värmländsk skog.

– Det ligger rätt i tiden att göra en sån här satsning och marknaden är mogen för den här typen av produkter, säger Kasper Skuthälla, vd för Rottneros packaging som är ett helägt dotterbolag i koncernen.

Att förpackningar av plast är ett stort hot mot miljön är känt. Det Rottneros nu kommer att göra är att ta en ny fabrik i bruk i Sunne, där man ska producera ”tråg för livsmedelsindustrin”. Enkelt uttryck, engångsförpackningar som kan innehålla exempelvis färdigrätter, färskt kött och take away-mat.

Att arbeta med plast är inte hållbart i längden menar Kasper Skuthälla. Därför vill man i stället bidra till en långsiktig lösning.

I dag används 78 miljoner ton plast i hela världen. Några få procent går sedan in i någon form av återvinning och återbruk.

– Därför vill vi erbjuda en miljövänlig och hållbar förpackningslösning.

Fyra varianter. Och de nya trågen är en värmländsk produkt. Materialet kommer från skog som ligger inom en tiomilaradie från Rottneros bruk, där fibermassan till trågen sedan produceras.

– Både fibern och den tunna plastfilm som används i vissa produkter är återvinningsbar. Trågen utan plastfilm är komposterbara. Vi kan också jobba med plastfilm som är komposterbar.

Totalt har man fyra olika typer av produkter, där samtliga är PFC-fria. De kemikalier som används är godkända och hållbara alternativ som passar i förpackningar avsedda för livsmedel säger Kasper Skuthälla.

Rottneros har under några år haft en pilotverksamhet kring projektet inne på brukets område, men där fanns ingen plats för en expansion. Där jobbar i dag sex personer. Hur många nya arbetstillfällen den nya fabriken kommer att ge Sunne vill inte Kasper Skuthälla säga någon om i dag, men han säger att det är ”en del folk”.

– Vi behöver både personal och tjänstemän. Men det är många pusselbitar som måste falla på plats.

Läs hela artikeln